Navegado: klasyczne chilijskie wino

Navegado: klasyczne pochodzące z Chile wino, nazywane jako wino żeglarskie. Zdobywa sławę wszędzie. W związku z tym też receptury na jego przygotowanie nie mogło zabraknąć na stronie Tragos Del Mundo. Są albowiem tutaj przedstawione pyszne trunki z całego świata.

Chilijska receptura wina, z jaką da się zapoznać pod linkiem https://www.tragosdelmundo.cl/vino-navegado/ rzeczywiście motywuje do tego, by dokładniej interesować się takim pysznym napojem alkoholowym. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że jest to wino grzane, więc najlepiej będzie spożywać je w okresie jesienno – zimowym. W pochmurne i zimne dni wino żeglarskie polepszy samopoczucie. Można delektować się nim w samotności, z bliską osobą lub w gronie znajomych. Tak naprawdę, na przygotowanie takiego wina można wyszukać kilka przepisów. Najbardziej popularny jest taki, do którego dodaje się kojarzące się ze świętami przyprawy. I to właśnie w czasie okołoświątecznym jest to z chęcią pity trunek.

Oczywiście, przyprawy można dobierać samodzielnie, wprost do wykazywanych preferencji. Nietuzinkowość takiego napoju polega właśnie na tym, że nie ma wyłącznej, potwierdzonej receptury, jeżeli chodzi o jego przygotowanie. I o tym właśnie przekonuje twórca portalu Tragos Del Mundo. Jeżeli już internauta raz przyszykuje Navegado, to zagwarantowane jest, że zechce robić eksperymenty nadal z tym, w jaki sposób można urozmaicać jego posmak. Do tego napoju z winem można tak naprawdę dodawać to, na co ma się ochotę. Istotne pozostaje natomiast to, żeby nie pomijać pięciu najważniejszych elementów: czerwonego wina, pomarańczy, goździków, lasek cynamonu oraz cukru.

Najczęściej do przygotowania Navegado wykorzystuje się młodsze wina owocowe, takie jak Merlot lub Syrah. Spośród przypraw, jakie można dodawać do niecodziennie wykonywanego wina wymienić można takie jak: gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, listki czerwonej róży. Niektóre osoby mogą dodawać również kawałki jabłka lub gruszki. Wino doskonale smakuje, kiedy cukier zastąpi się miodem bądź likierem z pomarańczy Contreau. To podkreśli jeszcze bardziej posmak gustownego napoju alkoholowego. Ciekawym sposobem na przygotowanie trunku grzanego z przyprawami jest to, aby najpierw umieścić je w zaparzaczu do herbat, żeby nie trzeba było przejmować się o ich późniejsze odcedzanie.

Dodaj komentarz