Kawa wspaniała – gdzie ją odszukać?

Od momentu napój zwany kawą wywodzący się z Etiopii trafił do Europy mniej więcej szesnastego wieku naszej idealnej ery, odtąd stał się nieodłącznym trunkiem naszych czasów. Trudno dzisiaj przedstawić sobie poranek bez filiżanki stworzonego przez nas pobudzacza.

Etymologii słowa kawa można by się doszukiwać tygodniami, w najwyższym stopniu możliwa, choć też nie potwierdzona jest ta, iż owa nazwa pochodzi od nazwy etiopskiego grodu Kaffa – dziś znanego jako Kefa. Nikt by nie rozważył, że z pozoru taka sztampowa i łatwo dostępna kawa ma tak skomplikowaną historię. Nazwa do Polski nazwa dotarła po Bitwie pod Wiedniem w odmianie tureckiej w 1683 roku. W kontekście odkrycia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, który w czasie własnej wędrówki po Afryce napotkał na stado nadaktywnych kóz. Postanowił wobec tego on spróbować owoców, którymi owe kozy się żywiły, wtem odkrył ich doskonały wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta czyli odmiana kongijska oraz arabica, to jest typ arabski. Obecnie kawę możemy kupić na porządku dziennym oraz dostać je w rozmaitych wariantach, odmianach oraz formach. Kawę możemy dostać w czterech podstawowych fasonach: w ziarnach niepalonych inaczej tak zwana zielona, w ziarnach wypalanych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona oraz rozpuszczalna – przetestuj https://finestcoffee.pl.

Napój kawowy w wersji instant jest dzisiaj najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże kompetentni bariści oraz smakosze zalecają jednakże parzenie kawy po turecku czyli wspólnie z fusami. Istnieją wyjątkowe dzbanki do zaparzania kawy, jakie pozwalają na oddzielenie fusów od naparu. Mimo to powracając do kaw instant inaczej nazywanych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces polega na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a później odparowanie cieczy metodą wymrażania oraz usunięcie powstałego lodu metodą sublimacji. Druga metoda polega wobec tego na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Dodaj komentarz