Kawa po turecku, espresso i wiele innych – jaki typ kawy kupić?

Od czasu gdy kawa pojawiła się w prawie dowolnym zakamarku świata zwłaszcza za sprawą Imperium Osmańskiego nie ma pewnie człowieka, jaki oparłby się temu „szatańskiemu trunkowi”, oczywiście mowa tu o amatorach oraz smakoszach, a nie o kimś kto w ogóle go nie znosi. Przez wiele lat ludzie opracowali sporo sposobów na spożycie zwanej w państwach arabskich kahvy. Pobudzające atrybuty ziaren z początku budziły mnóstwo kontrowersji w szczególności na Bliskim Wschodzie, ich spożycie pozostało zakazane w roku 1511 w Mekce, a w Kairze dwadzieścia jeden lat w następnej kolejności.

Pierwsze kafeterie stawały się w pewnych sytuacjach forami gwarnych dyskusji na temat tego specyfiku, co niezmiernie niepokoiło sułtanów. U schyłku nadmienionego już uprzednio – szesnastego – wieku wszelkie zakazy przestały obowiązywać, w tym czasie zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik handlowy stało się wybitnie mocne i zaczęto je nazywać „mocarstwem kawowym”. To za sprawą Turków na lokalne ziemie pod zakończenie siedemnastego wieku od południa trafiła kawa, gdy oni to wtedy piastowali rządy nad Mołdawią. Wielką miłością do kawy pałał zwycięski pod Wiedniem król polski Jan III Sobieski, w takim razie dziś z pewnością moglibyśmy nazwać go kawoszem.

Najpierw uznawana za nieapetyczną, a nawet i wrogą kawa rozpowszechniła się „na dobre” w kraju wówczas na przełomie siedemnastego i osiemnastego wieku, w wtrąconym przedziale czasowym w Gdańsku powstały pierwsze kawiarnie nazywane kafehausami – dziś rekomendujemy najlepsza kawa ziarnista. Jednakże mimo licznych protestów przeciwników, zyskiwała coraz to szersze grono uznania, do tego stopnia że A.K. Czartoryski w 1779 roku napisał nawet komedię pod tytułem „Kawa”, a w 1795 ukazał się pierwszy w języku polskim podręcznik dla kawiarzy w przekładzie z języka francuskiego. Oryginalnie kawę pito na sposób wschodni inaczej czarną i bez żadnych akcesoriów.

Prędko niemniej jednak przyjęły się wersje ze śmietaną, węglowodanem, a nawet i solą. Współcześnie mamy dużo wersji parzenia oraz podawania kawy. Najatrakcyjniejsze kategorie napoju kawowego znane nie tylko w Europie niemniej jednak oraz na całym globie to na przykład jedna z wielu: mocca, jakiej bazą jest kawa rozdrabniana.

Dodaj komentarz